Pudel, dvärg (Källa  SKK Hundrasguide)

Historik

Pudel är en gammal europeisk ras, som finns med på målningar från 1400-talet. De stora pudlarna var ursprungligen vattenapportörer, de små var prydnadshundar, men även tryffel- och cirkushundar. Den klassiska lejonklippningen är ett arv från jakthunden. För att underlätta simningen rakades bakbenen, men päls lämnades runt bröstkorgen och lederna för att skydda mot kyla och vassa vattenväxter. Håret på huvudet bands upp med band och varje jägare hade sin färg. De mindre varianterna klipptes också i konstfärdiga lejonfrisyrer, något som varit populärt sedan antiken.

Användningsområde

Rasen är i första hand en glad och sportig sällskaps- och familjehund. Den trivs med familjelivet och vill vara med i det som händer och sker. Den är en utmärkt hund för ungdomar att arbeta med och är en mycket populär utställningshund som alltid väcker uppmärksamhet. Den är även en agilityhund av rang, liksom framgångsrik lydnads- och brukshund. En pudel hänger med på allt. De två första hundarna av icke-bruksras som blev bruksprovschampions var faktiskt pudlar, en stor och en mellan.

Hälsa

Den är både frisk och långlivad. Den stora pudeln blir ofta 12–13 år gammal, de mindre ofta 15 år och mer. Även en gammal hund är både sportig och lekfull. Den behåller sitt unga sinne långt upp i åren. Hälsoprogram finns för HD (höftledsdysplasi) hos den stora varianten samt PRA (ögonsjukdom) hos de mindre storlekarna. För rasens vanligaste PRA-variant, prcd, måste man DNA-testa föräldradjuren före parning. Svenska Pudelklubben rekommenderar att de mindre storlekarna även ögonlyses för att upptäcka eventuella andra ögonproblem.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är glad, positiv, vänlig, social, humoristisk, livlig och energisk, samt lättfostrad och följsam. Den är lekfull och snabbtänkt. Den lär sig snabbt att manipulera sin ägare om man inte ser upp. Den är mer en familje- än en enmanshund och trivs utmärkt med andra djur. Den ska aldrig vara aggressiv eller misstänksam. Den är ingen ras som kan lämnas mycket ensam, därtill är den alltför beroende av människor.

Storlek och utseende

Fyra storlekar – sex färger – otaliga frisyrer – pudelrasen har någonting för alla smaker och alla åldrar. Den minsta varianten kallas för toypudel och har en mankhöjd på 24–28 cm. Den näst minsta kallas för dvärgpudel och är 28–35 cm. Nästa storlek är mellanpudeln som är 35–45 cm. Och den största, storpudeln är 45–60 cm. Färgerna är svart, vitt, brunt, grått (silver), aprikos och rött. Den är välbyggd med stolt resning och lätta, fria rörelser. Den ska ge intryck av elegans utan att vara klen. Rasen har en karaktäristisk spänstig, lockig, krusig och ullig päls.

Pälsvård

Rasen fäller inte, vilket är praktiskt. Utställningsfrisyrerna kräver mycket klippning, borstning och badning men ger också lön för mödan. De frisyrer som är godkända för utställning är olika varianter av lejonklippning samt Toilette-60. Hemmafrisyrerna kräver inte lika mycket arbete och man kan lära sig att göra det själv. Det finns t.ex. lamm- och terrierklippning. Vill man ha en riktigt lättskött hund så kan man kortklippa den helt. Gemensamt för alla frisyrer är att nos och tassar behöver maskinklippas ca var 6:e vecka. Den kan badas så ofta det behövs.

Övrigt

Besök gärna rasklubbens webbplats för mer information.

Källa se ovan