VARFÖR PUDEL??

En klar fördel med dvärgpudeln (förutom dess charm, intelligens och personlighet) är att de flesta människor accepterar den, även de som är lite hundrädda, de som inte gillar hundar, de som inte gillar hundhår. En dvärgpudel kan man ha med nästan var som helst. Går även bra som handbagage på många flygbolag. Vill man ha en hund för att skrämmas med så ska man välja en annan ras.

Hälsa

Pudlar har inte så många sjukdomar. Det finns dock några som du ska se upp med. Ögonproblem som PRA (progressiv retinal atrofi) eller katarakter kan uppstå, liksom knäledsproblem (patellaluxation). Det finns några få andra rastypiska sjukdomar också, se pudelklubben hemsida. När du ska köpa en pudelvalp kan du kontrollera förekomsten av problemen i SKK hunddata i den tilltänkta valpens stam.

Mentalitet

Pudeln är livlig, lättlärd och en tillgiven hund. Den passar lika bra som sällskapshund som sporthund. Den gillar att vara med sin familj och är mycket trofast.

Eftersom den är så lekfull och vill vara till lags är den mycket lättlärd. Den gillar att aktivera sig men också att ligga på kudden och mysa. Den är mycket social med alla människor och andra djur. Är man lättlärd lär man sig även olater snabbt, det gäller alltså att ägaren är vaken.

Den gillar absolut inte att vara ensam (vilken hund gör det?). Eftersom man inte får ha med sig hund överallt är en viss ensamträning nödvändig. Det är en god idé att träna på det tidigt.

De flesta pudlar går bra ihop med andra hundar, barn och katter. De liksom bara är. Verkar inte ha så stora behov av att hävda sig.

Pälsen

Pudelns päls är lite annorlunda. Den fäller inte, den växer! Även i ansiktet och på tassar! Alltså måste varje pudelägare lära sig en del pälsvård. Den bör borstas/kammas regelbundet. Den bör badas relativt ofta. Nos och tassar bör rakas regelbundet. En enkel frisyr kan man hjälpligt ordna själv med sax eller trimmer. Vill man ha en speciell frisyr går man till en trimmsalong eller lär sig så man trimmar själv. Ett misstag är inte så farligt, pälsen växer fort.

Den fäller inte, vilket betyder att man slipper en massa hundhår hemma. De brukar heller inte lukta illa. (Det brukar också vara lättare att få hundvakt till en liten ickefällande pudel än en större fällande ras.)

Allergiker/Allergivänlig

Pudeln fäller inte sin päls som skrivet ovan men det är ingen garanti för att den passar alla allergiker. Det beror ju på vad man är allergisk mot hos hunden. Men jag vet att många som är pälsallergiker klarar av pudel. Det kan vara en bra idé att umgås med någons pudel ett tag om man har allergiproblem. Det finns också idag gentester man kan göra. Då testas en speciell hund mot ens egna gener. Mer om detta finns att läsa på nätet.

Motion

Visst, en mindre hund kräver inte lika mycket motion som en stor brukshund. Men den måste motioneras! Annars har man snart en uttråkad och småfet hund. En liten koppelpromenad runt huset räcker inte.

Aktivitet

En pudel (alla storlekar vågar jag påstå) passar till alla aktiviteter utom skydds. Även en liten toypudel kan tävla i olika grenar. Det är ju inte storleken det beror på …Den kan användas till allt, en mindre kanske inte fungerar så bra som polishund.

Hane eller tik?

Det är en smaksak. Själv upplever jag nog dem som relativt lika. Nackdelen med tiken är hennes löp. En liten hund blöder betydligt mindre än en stor. Ofta håller de sig rena själva och man märker knappt av löpet. Har hon något tvättbart att sova (svårt att hålla sig ren när man sover) på så är det tämligen problemfritt. En liten hund löper oftast två ggr per år och hon kan ha lite humörssvängningar då, lite svårmodigare kanske. Hon kan vara svår att tävla med under de perioderna.

Hanhund däremot, kan i sin tur ha den nackdelen att han blir lite okontaktbar under grannarnas löptiksperioder. Det kan ställa till det under tävling kanske. Men de flesta tävlingsarrangörer låter löpande tikar tävla sist, så det brukar lösa sig.

Många är rädda för “hanhundsilska” men det kan även inträffa “tikilska” (där tiken inte tolererar andra tikar). Nu är det rätt ovanligt bland pudlar, både hanilska och tikilska. Pudlar går bra ihop med de flesta hundar.