Kontakt med valpen

Kontakt är grunden i valpträning/fostran. Har man en valp som tar kontakt med dig ofta är det en stor hjälp. Uppmuntra när valpen kontaktar dig. Klappa om den, ge en godbit eller lek en stund. Kontaktövning kan gå till så här: Du har något ätbart valpen gillar mycket och gärna vill ha. Lägg det på golvet och så fort valpen försöker ta det, tar du bort det. Till slut kommer det att titta på dig och då säger du “varsågod” och det är fritt fram. Det tar inte många minuter innan den fattar galoppen.

Min valp biter

Det gör den i början, provar sina tänder och det kliar kanske. Men man ska inte acceptera att den biter hårt. Skrik “ajjjj” gällt och dra bort handen. Fortsätter den ändå, lämna den och gör något annat. Man kan också avleda men då har man inte visat valpen att det faktiskt gör ont när den biter.

Biter den i saker du är rädd om är avledning bra, du kan också köra med att ge den något annat att bita i. Undvik att med våld ta något från den. Då, om det är en smart hund, gömmer den sig hellre med sin dyrgrip, eller springer iväg och man blir aldrig så snabb som en liten valp. Byteshandel är kanonbra, visa att du har något väldigt smarrigt i handen som den gärna vill ha, den får det när den släpper din dyrgrip. Jag har aldrig varit med om att det inte har fungerat. Det tricket är ju bra sedan om du vill lära apport.

Valpen är dålig på att äta

Blanda ut fodret med kokt eller rå köttfärs, burkmat, eller färskfoder och minska det successivt, eller lägg en liten bit mat på golvet utanför skålen i små portioner.

Min valp drar i kopplet

Så fort den drar, stanna och invänta att den tar kontakt och io med det slakar kopplet. Beröm, ge godis eller vad du nu tänker. Fortsätt gå och upprepa när den drar. Den kommer alltså inte framåt om den drar. En promenad kan ta rätt lång tid men det är värt det.

Man kan koppelträna hemma i vardagsrummet. Valpen drar, du har en godisbit som du ger där du vill att hunden ska vara. Så fort valpen lättar trycket i kopplet “klickar/säger här” eller vad du bestämt för kommando du och ger godis där du vill att valpen ska befinna sig. Viktigt att hunden får godiset i rätt position.

Skvallerträna

Ute på promenaden ser hunden en annan hund/katt eller något som den kan blockera sig för. Den visar alltid när den upptäckt något. Hunden reser upp huvudet, öronen mycket framåt och det bli lite “stilla” ett kort tag, innan den för söker rusa dit. Det gäller att fånga den där stunden, kalla på hunden, ge den en godbit hos dig, du ska inte kasta godiset en bit, du vill uppnå att hunden kommer till dig. Om man är konsekvent kommer det att bli så att den kopplar “se katt” till att gå till dig och få en godisbit. Ett bra trick att använda även vid hundmöten.

Min valp kommer inte när jag ropar

A och O tycker jag. Massor med godis i fickan och ta med en kamptrasa. När valpen är på väg bort och inte är koncentrerad på dig, kallar du och rör dig bort från valpen, småspring gärna. När valpen kommer sitt på huk och beröm massor och ge en godbit eller du kan också leka med en kamptrasa som du håller i. Viktigt att du håller i den så inte valpen kommer snabbt och snor leksaken och springer igen. Man vill ju att den stannar tills man tycker det är ok att den får gå igen.

Viktigt tycker jag är att inte koppla upp den varje gång man kallar på den. Den ska tycka det är kul att komma till dig. Kalla på valpen, lek en liten stund när den kommer och sedan får den vara fri igen och leka. Jag lovar att den kommer att gilla att komma när du kallar.

Jag vill att den vuxna hunden ska ha koll på mig och inte tvärtom. Därför har jag gjort och gör fortfarande med mina vuxna hundar: Så snart jag märker att dom är ouppmärksamma, gömmer jag mig eller går åt ett annat håll, alltså ändrar riktning. Man får aldrig tro att dom är färdigutbildade. Dom provar att tänja gränser hela livet.

Om man vill ha en rolig, trevlig hund lämnar man sin smartphone i fickan, stänger av musiken och är med hunden, den märker så väl när du är okoncentrerad. Då gör den som små barn, roar sig själv.


No Responses

Leave a Reply