Valpen är registrerad i Svenska Kennelklubben och innehar stamtavla ….eller inte?

När man köper en valp är det nödvändigt att ta rätt på om den är SKK-reigtrerad och innehar Svenska Kennelklubbens stamtavla. 

Det finns en del som säljer valpar och utgör dem för att vara renrasiga. Skriver tex att den är registrerad i Jordbruksverket. Det är INTE samma sak som att den har SKK-stamtavla. Har den inte det går den som blandras, och där finns den en massa restriktioner. Man kan inte tävla på alla nivåer och man kan inte ställa ut. Det kanske man inte tänkt göra men intresset kan vakna senare. Man kaske tycker att den jättefin, andra säger att den är fin och den borde du ställa ut. Och lite fåfäng är man ju med sin lilla telning 🙂 Man kanske inte tänkt tävla i lydnad eller annan sport heller, men så är hunden så himla duktig och du vill fortsätta till högre tävlingar. Men så är det stopp, det bli alltså väldigt många “kan inte”! Jag pratar av egen erfarenhet.

Ta rätt på om den har stamtavla. Registrerad i SKK kan den vara ändå, i SKKs ägarregister och det är inte detsamma som att den har stamtavla. Är du intresserad av en valp och stamtavla finns, begär att få tikens registreringsnummer så kan du själv gå in i SKKs databas och få en hel del information om valpens föräldrar.

Uppfödare som är medlemmar i SKK förbinder sig att följa SKK.s regler vad som gäller avel. Man kan i databasen få fram mycket information om den tilltänkta valpen, som tex:

Föräldrardjurens hälsaÄrftliga sjukdomarInavelsgrad (där kan du se att föräldradjuren inte är släkt)

Den djurhållning vi har i Sverige idag är lagstadgad och den måste alla följa även de som inte har en kennel. Det som är skillnad är att det går att kolla oss, vilket är stört omöjligt för en icke registrerad kennel. Vi måste tex registrerar alla valpar och det säkerställer att inte en tik utnyttjas som i en valpfabrik.

Man kan aldrig garantera att man köper en hund som kommer att vara frisk hela livet, men man har iaf eliminerat riskerna betydligt. En säljares ord är inte mycket värt om det inte finns dokumenterat.

Köper man en valp som inte är registrerad i SKK löper man stora risker och man har i stort sett inte en chans att rätta till det.

Sedan kan man ju undra lite…om någon säljer en renrasig hund och bestämmer sig för att inte registrera valparna. Varför då? Har man inte rent mjöl i påsen? Är det något fel på föräldrardjuren? Är de för nära släkt. Det är inte särskilt dyrt att registrera. Det är köparens ansvar att hålla sig informerad och inte bli lurad. Ju fler som är pålästa ju färre oseriösa blir det, för så länge det finns köpare så finns det alltid någon som säljer.

Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum consetetur. Viderer feugiat at pro, mea aperiam